BOX OFFICE: Кој филм досега заработил најмногу?

Ако некогаш сте се запрашале кој филм досега заработил најмногу пари и како воопшто излгеда тој список, ви нудиме краток преглед. Информациите се преземени од бокс офис моџо, а бројките изгледаат помалку застрашувачки. 
Avatar  на Џејмс Камерон од 2009 е водечкиот со заработени 2.78 милијарди долари низ целиот свет. Втор на списокот е Titanic, со се апдејтираното издание, а има заработено 2.18 милијарди. На третото место е Star Wars: The Force Awakens  со 2.068 милијарди. Интересно, на првото место на американскиот бок офис се Војната на ѕвездите со 936 милиони пред Аватар со 760,5. 
Ако пак се пресмета заработката со се инфлација, тогаш (само на американскиот пазар), филм број еден на сите времиња е Одвеано со виорот од 1939. Тој би имал заработено 1,786 милијарди, пред Војна на ѕвездите од 1970 со 1.574 милијарди. 

Топ 10 листата изгледа вака:
1. Avatar - 2,788 mlr.
2. Titanic - 2.186
3. Star Wars: The Force Awakens - 2.068
4. Jurassic World - 1.670
5. Marvel's The Avengers - 1.518
6. Furious 7 - 1.516
7. Avengers: Age of Ultron - 1.405
8. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 - 1.342
9. Frozen - 1.276
10. Iron Man 3 - 1.214
Ви се допаѓа текстот?
Кликнете Like на нашата FB страница и станете дел од g-sport.mk